Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 171.8 m / 564 ft
Height: Occupied 146.8 m / 482 ft
Height: To Tip 173.3 m / 569 ft
Floors Above Ground 39
Floors Below Ground 3
# of Elevators 15
Top Elevator Speed 4 m/s
Tower GFA 90,299 m² / 971,970 ft²
Development GFA 98,189 m² / 1,056,898 ft²

Facts

Official Name Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat
Other Names Lot 4G11, Ministry of Women, Family and Community Development, KPWKM Tower
Structure Type Building
Status Completed
Country Malaysia
City Putrajaya
Street Address & Map Persiaran Perdana, Presint 4
Postal Code 62100
Building Function hotel / office
Structural Material concrete
Proposed 2004
Construction Start 2006
Completion 2011
Official Website Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
National Ranking #56 Tallest in Malaysia
City Ranking #1 Tallest in Putrajaya

Companies Involved

Owner Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat
Developer Putrajaya Holdings Sdn Bhd
Architect
Design Hijjas Kasturi Associates
Structural Engineer
Design J.K. Bersatu Sdn Bhd
MEP Engineer
Design Ismail Dan Rakan-Rakan
Project Manager Putrajaya Holdings Sdn Bhd
Main Contractor Sunway Construction Sdn Bhd
Material Supplier
• Formwork Doka GmbH

About Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat

The KPWKM Tower relies on the traditional motif of songket fabric, native to Malaysia, for the inspiration for its façade. This diamond geometry found its way into an integrated glazing, cladding, and solar-shading system which creates a distinctive and environmentally sensitive feature for the building. The façade consists of high-performance glazing with glass-reinforced concrete, pre-cast concrete panels, and bent aluminum protrusions. The treatment of the larger east and west façades included more opaque elements to deal with intense early-morning and late-afternoon light, while the north and south façades were left transparent to allow the passage of daylight thought the narrower faces.

As part of a complex of four buildings, the tower has access to a communal underground parking garage as well as an extensive landscaped area. The open green spaces of the complex connect directly to a neighboring park and facilitate pedestrian movement around and through the spaces.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.